Főoldal

Kedves Látogató!

 

Köszöntjük honlapunkon!

Ezeken az oldalakon figyelemmel kísérheti az új Nemzeti Drogstratégia megalkotásának folyamatát. Szívesen vennénk, ha véleményével, javaslataival Ön is bekapcsolódna az előkészítő munkába. Hiszen a drogjelenség valamilyen módon, közelebbről vagy távolabbról, de mindegyikünket érint. Mindannyian felelősek vagyunk a jelen és a jövő nemzedékek egészsége, boldogulása iránt. Örömmel fogadunk hát, és meg is fontolunk minden beérkező észrevételt.

 

Szívélyes üdvözlettel:

 

dr. Grezsa Ferenc

a stratégiát előkészítő szakértői munkacsoport vezetője

REFLEXIÓK A HOZZÁSZÓLÁSOKRA - 2011. szept. 02. - 13:34

Tisztelt Hozzászólók!

 

Köszönöm, hogy tudatták véleményüket, melyeket még nem volt időnk részletesebben is elemezni. Ezért az alábbiakban csak benyomásaimat tudom megosztani.

 

1. Számos hozzászólás tükrözött erős érzelmi – indulati töltést, amely (szerintem) sokszor a tényeknek nem megfelelő, megalapozatlan következtetésekhez vezetett.

 

2. A beírások tartalma rendkívül egyöntetű, szinte alig akad a „sorból kilógó” vélemény. Kérdés, hogy a fórum tartalma tükrözi-e a felnőtt korú magyar népesség e kérdésekről alkotott véleményét? Kutatási adatok szerint a magyar lakosság (mégpedig az európai átlagnál jobban) elutasítja a kábítószerek használatát. Adódik a következtetés, hogy a kábítószer fogyasztás iránt megengedőbben viszonyulók (a népesség kisebbsége) saját álláspontját – legalább is e fórumon – sokkal aktívabban képviseli, mint a kábítószer használat iránt elutasítóbb (többségi) csoportba tartozók a saját álláspontjukat. Ha nem is értek egyet a hozzászólókkal, számomra elismerésre méltó, hogy jelezték és vállalták álláspontjukat. Bár így tennék azok is, akik eltérően gondolkodnak.

 

3. Sokan azt kérték számon, hogy a Tervezet nem foglalkozik az alkohol problémával. Ez kábítószer stratégia, nem alkohol stratégia. Mégis, nagy hangsúllyal jelzi, hogy alkohol (és mentálhigiénés) stratégia nélkül kábítószer stratégia sem lehet sikeres. E felvetések arra ösztönöznek bennünket, hogy a dokumentum címét pontosítsuk. („Drog” helyett a kábítószer szerepeljen a címben.)

 

4. Sokan vélik úgy, hogy az alkohol ártalmasabb, mint a „könnyű drogok”. Kérdés, hogy mi alapján születik ez az összevetés? Bizonyos szempontokból az egyik, más szempontokból a másik tűnhet ártalmasabbnak. Bár az alkohol, a nikotin, a nyugtatók - altatók és a kábítószerek egyaránt függőséghez vezethetnek, ezek hatásmechanizmusa, szervi – pszichés – szociális lenyomata mégsem mosható egybe. Az alkohol-kritikát tehát teljesen érthető, sőt támogatandó, de ebből nem következik, hogy a kábítószerek ne, vagy feltétlenül kevésbé lennének kockázatosak.

 

 

5. A hozzászólók szinte kivétel nélkül ártalmatlannak, hasznosnak, sőt szinte gyógyszernek tekintik a marihuanat. E kérdésben élesen elüt a hozzászólók és a Tervezet készítőinek véleménye. Vitathatatlan, hogy a Tervezetben tükröződő álláspontot számos tudományos közlemény, adat támogatja. Márpedig ha a kannabiszok valóban ártalmasak az egészségre (amint munkacsoportunk tagjai gondolják), abból logikusan következik a használat visszaszorításának szándéka. (Hozzáteszem, hogy „egészség” alatt nem a betegség puszta hiányát értjük, nem is csak a panaszmentességet, hanem a teljes fizikai – lelki – szellemi és szociális jól-lét állapotát.)

 

6. Sokan minősítették hozzá nem értőnek (enyhén szólva…) a Tervezetet kidolgozó munkacsoport tagjait. Visszatetsző lenne, ha a hazai és nemzetközi egyetemi – tudományos – drogszakmai stb. szakmai életutak tényadataira hivatkozva győzködném most a fórum látogatóit. Ettől eltekintek. Remélem, a szakmaiságot hiányolók számára nem az azonos vélemény a „hozzáértés” legfőbb kritériuma.

 

7. Sokan jelezték, hogy szerintük az állam jól járna a hozzáférhetővé tett kábítószerek forgalmából befolyó adóbevételekkel. Az addikciókkal kapcsolatos károk mértéke mindenütt meghaladja az addiktív termékek forgalmazásából befolyó adóbevételeket. Ráadásul „haszon” vagy „kár” nem csak pénzben mérhető, hanem lelkiekben, szellemiekben és így tovább…

 

 

Számos hozzászólásra külön is válaszoltunk, mégpedig úgy, hogy véleményünket az adott beírás alá kivastagított nagybetűs szövegként beillesztettük. Ezek a visszajelzések a honlap  „Főoldal/Hírek - reflexiók” file-ban találhatók.

 

Előre is elnézést kérünk, de a viszont válaszok megválaszolására bizonyára már nem lesz időnk. Amit viszont ígérhetünk, hogy továbbra is figyelemmel kísérjük a hozzászólásokat. Még nem eldöntött, meddig hagyjuk „nyitva” a fórumokat. Ha a lezárjuk azokat, akkor a megszületett hozzászólásokat az archívumon keresztül továbbra is hozzáférhetővé tesszük.

 

Grezsa Ferenc