Fórum hozzászólások - „…elméleti irányjelző kell legyen a szermentesség, ,,,”Tervezet – Bevezető 2.o.

1. NDI 2011. aug. 30. - 19:18
„Ha nem is lehet közvetlen drogstratégiai cél, de legalább elméleti irányjelző kell legyen a szermentesség, a józanság, a tiszta tudat és önreflexió, a lelki fejlődés támogatása, a kapcsolati problémák konstruktív megoldási kultúrájának kialakítása.”
Tervezet – Bevezető 2.o.
2. Béla 2011. aug. 30. - 19:25
Csak nem az alkoholt is betiltják? Abból nagy hiszti lesz.
3. Peti 2011. aug. 30. - 20:49
Remélem betiltják az alkoholt. A politikusaink úgyis mind alkoholisták. Rengetegen látszik a gyógyszer függőség is. Vajon arról miért nem olvashattunk a tervezetben? Szerintem az több embert érint mint az illegális kemény drogok összesen.
4. Balázs 2011. aug. 30. - 22:03
A tiszta tudat, lelki fejlődés és önreflexió mint irányjelző rendben lenne, de a szermentesség egyszerűen elképzelhetetlen. Nem ismerek egyetlen egy embert sem, aki nem használ szert. Amikor méregtelenítő kúrát tartottam akkor is használtam szereket (tea).
5. Vorian 2011. aug. 31. - 10:57
Soha nem volt cel a szermentesseg, onok kozpenzen belehazudnak az adofizetok arcaba mikor ilyet irnak, haromnegyed evvel a palinka otthoni eloallitasanak engedelyezese utan.
6. Siphersh 2011. aug. 31. - 13:58
Én azt elhiszem, hogy a súlyos alkohol- vagy ópiátfüggő esetében addiktológiailag sok esetben jó cél a "szermentesség", de ezt nem lehet társadalmi szinten megtenni "elméleti" irányjelzőnek.

Képzeljétek el, mi lenne, ha az alkohol-elvonók belső logikájának megfelelően társadalmi szinten az alkohol-mentességet néznénk, és figyelmen kívül hagynánk a kutlurált alkoholfogyasztást, a misebor vallásos használatát, vagy a mértékletességet. Nyilván, hogy egy nagy vakfoltot hoznánk létre.

A szermentesség fogalmát ki kell szedni a stratégiából. Ez egy ideológiai alapú, egysíkú fogalom. A lelki egészséget kell nézni, és le kell fektetni, hogy a lelki egészségbe bizony sok esetben tökéletesen belefér a mértékletes, kulturált fogyasztás.
7. m 2011. aug. 31. - 14:28
szerintem tiltsuk be a városi levegőt! abban is elég sok káros anyag van. helyette a kormány biztosítson minden városban élő embernek a napi szükségleteire tiszta levegővel töltött palackokat.
8. Martin Luther King 2011. aug. 31. - 17:29
Kedves barataim!
"Van egy álmom..." régi történet ez még a keresztényseg elötti időkböl... Arrol a történelmi pillanatról amikor az első megerjedt bogyot az ember a szájához emelte és mielött lenyelhette volna kigyulladt mellette egy bokor isteni jelként.
Füstjét belélegezve boldogság öntötte el a lelkét, kellemes melegség a testét. Akkor ott nem gyötörte kin nem nyomasztotta a létezés nehézségei a kemény munka csak boldog volt boldog ,hogy él. Nem vesztette el a tudatát tudta ki ő mi ő ,mi a dolga csak akkor ott minden olyan szépnek nyugodtnak boldognak érzett, hálat adott istenének hogy élhet.
Pár ora elteltével hazament a csaladjahoz megolelte gyermekeit asszonyat és örömmel végezte kemény munkáját azon a héten ,de attol a perctol fogva sokkal boldogabban élt mert atélte a legmelyebb emberi boldogsagot és azt mondta igen van miert élni az élet jelent valamit az életet meg kell becsulni. Ettöl fogva nem a szer-ért élt hanem a szerrel boldogan, békében.
Mar nem akart háboruzni csak tásaival örvendeni a boldog életnek...

Vajon hol tartanank most ha ez akkor igy tortenik?!

"A világon semmi nincs oly veszélyes, mint a nyílt tudatlanság, és a lelkiismeretes ostobaság. " MLK
9. DAATH 2011. aug. 31. - 19:03
DAATH
10. Balázs 2011. aug. 31. - 20:33
http://www.erowid.org/ ;)
11. Abyss 2011. szept. 01. - 10:20
A tiszta tudatnak mi a definíciója és a józanságnak és a szermentességnek?
Az önreflexió a lelki fejlődés támogatása és a továbbiakban megfogalmazottak
mind-mind összekapcsolhatóak egymással, követendő a szociokulturális fejlődési irányelvekként. Azonban ezek egyénfüggő megoldási módokat takarnak és nem moshatóak össze a drogstratégiával. A fenti elvek egzisztenciális megvalósítása ugyanis magánügy, mely ha megvalósul, a közösség valóban profitálhat belőle. Ezeknek maximum közvetett hatás lehet bármiféle szerfogyasztásra.

Az NDI által bevágott idézet szerintem túl általános,lazán kapcsolható és tipikus retorikai csúsztatás. Felesleges az olyan irányelv, amely pusztán elméleti irányjelző és a valósággal nincsen köszönőviszonyban sem. Ez nem egy filozófiai absztrakció vagy elmélet, teoretikai fejtegetés. A nemzeti drogstratégia alapján a mindennapi életben alkalmazott szabályok keletkeznek, melyek a hétköznapi élet szabályozásában vesznek részt, arra hatnak.
Ha magunkat egy nem létező, per definitionem lehetetlen, ideális dologhoz hasonlítunk, abból mindig csak vesztesként kerülhetünk ki.
Másrészről én üdvözölném, ha az állam az olyan mélyen egzisztenciális területeket, mint a lelki fejlődés békén hagyná, én azt olybá venném, mintha a hálószobámban, neagyj' isten a wc-ben is jelen lenne. Remélem, hogy nem a túlkontrolláló viselkedést, mint a nem autentikus hatalmak tipikus viselkedési
formáját látom a fenti idézetben visszaköszönni.
12. társadalmi zombi 2011. szept. 01. - 22:26
Kapásból nem tetszik, hogy meg akarjátok mondani, hogy mit csináljak! Hogy mi a helyes, mikor még az se tisztázott, hogy mi a reális!

Továbbá megint ott tartunk, hogy leég a vászon a vetítéstől! Az ember mindig is fog szereket használni és soha nem is volt cél ezt megakadályozni, csak nektek nem tetszenek bizonyos szerek és nem akarjátok elfogadni, hogy ez ellen nem lehet azokkal a fegyverekkel harcolni amiket ti szerettek használni!

Egyébként ha meg ez a cél akkor az alkohol az első amit be kell tiltani és az MDMA az utolsó!
13. társadalmi zombi 2011. szept. 01. - 22:29
Áhh már nem tudok érdemleges kommenteket írni, az elsőnél ideges lettem a hülyeség miatt...

A tökéletesség eléréséhez tiltsunk be mindent molekulát amin van methyl mert ha nem akkor soha nem leszünk tökéletesek!

Csak az a baj, hogy a tökéletesség nem egy állapot, hanem egy irány! Ahogy azok is amiket felsoroltatok, és nem hozhatóak összefüggésbe a drogokkal, főleg ha azok között van olyan is ami alkalmas a személyiség fejlesztésére!!!

Ébresztő!
14. happa 2011. szept. 02. - 15:12
Kedves Gerzsa Ferenc!
Fiatal drogfogyasztó vagyok, akinek az illegális szerfogyasztás még soha se okozott gondot. Éppen ellenkezőleg a szorongásomon illetve depreszziómon nagyban javított. Mivel nem követtem el soha bűncselekményt(kivéve amit a jelenlegi törvény rámkényszerít) megkérdezném Önt miért kéne nekem szermentesnek lennem? Milyen alapon nem használhatok néha egy kis füvet, gombát, MDMA-t illetve egyéb pszichoaktív szert? Az alkoholtól rosszul vagyok illetve erőszakos leszek. A kannabisztól csökken a szorongásom akár hetekig szinte nulla mellékhatás mellet, ezért véleményem szerint a jelenlegi szabályozás sérti az lelki egészséghez való alkotmányos jogomat.(A gyógyszeres kezelést próbáltam, de nem okozott jelentős javulást, mindemellett híve vagyok a gyógyszeres kezelésnek)

A válaszában írta, hogy az itt megjelenő vélemények nem tükrözik a felnőtt lakosság többségi véleményét, de ez teljesen lényegtelen. Magyarországon az emberek ~10%-a aktív keresztény, mégis indokolatlan előnyei vannak a keresztényeknek. A lakosság körülbelül ugyan ekkora hányada fogyasztott marihuánát illetve más jelenleg illegális szert, akkor nem lenne jogom nekem is e növény fogyasztásához?
15. Siphersh 2011. szept. 02. - 16:03
A kedves szakártők szíves figyelmébe:

http://marijuana-uses.com/read/

!!!
16. polgártárs 2011. szept. 02. - 17:55
Ha a tisztelt drogstratégákat egy icipicikét is érdekelné az emberek véleménye, akkor nem lett volna eddig elrejtve ez a fapados munkatervezet, bevonták volna a civil szervezeteket, és kitiltották volna az egyeztetésből a politikusokat, és egyházi személyeket.

Ha érdekelne valakit a véleményem, arról szívesen népszavaznék, hogy egyáltalán induljon-e rendőrségi eljárás a fogyasztókkal szemben.

Ha érdekelne valakit a GDP, akkor jövedéki adót sarcolna minden drogon az állam, akárcsak a cigin, meg a szeszen.
17. Patrik 2011. szept. 04. - 12:24
Gyógyszeres kezelés nagyon sok pénzbe kerül, s így nem megszüntetjük a problémát, hanem a drogokat más szerekkel helyettesítjük. Így az egyénből sohasem lesz egészséges ember. A drogfüggőből gyógyszer függő lesz.
18. Misi 2011. szept. 04. - 13:17
A fenntartó kezelés csak egy fajta okból jó, hogy visszaszorítják a bűnözést és hogy a függő személy elvonási tüneteit megszüntessék. Ezek, a függőséget magát, átváltva (gyógyszer, metadon) a függőség megmarad sőt még erősebb leépüléshez vezet. Ez egy átok nem segítség. Szerintem a felépüléshez rehabilitációs otthonokra van szükség. Ott a betegek a gyógyulásáért küzdenek. A dolgozók és a függőszemélyek közösen dolgoznak a gyógyulásért.
19. társadalmi zombi 2011. szept. 12. - 19:19
Soha nem volt szermentesség, soha nem is lesz szermentesség! A történelem része! A társadalomrésze! A személyiségek része! Az emberiség egyik formálója!

Az emberi működés alapja a biokémia, nem lehet csak úgy azt mondani, hogy szerek nélkül jobb lesz a világ, mert ez a legnagyobb megalapozatlan elvakult hülyeség amit valaha halottam!
20. Ujváry István 2011. szept. 19. - 11:40
Javaslatom a DS VII. KEZELÉS, ELLÁTÁS, FELÉPÜLÉS c. fejezetéhez

Nélkülözhetetlennek tartom az „elterelésben” résztvevők szermentességének kötelező rendszeres ellenőrzését a kezelés időtartama alatt.

U_I